perjantai 29. marraskuuta 2013

Kynttilän valaminen ja piparkakut




Olen hieman jo innoissani joulusta, tekee niin kovasti mieli tonttuilla ja laittaa joulutunnelmaa! Kokeilin valaa ensimmäistä kertaa kynttilöitä - se on mukavan tunnelmallista puuhaa. Olen jo parin vuoden ajan kerännyt kaikki pienimmätkin kynttilän pätkät ja steariinijämät talteen pahvipakkaukseen. Leikkasin kaikista kynttilöistä poltetut sydämet pois niin hyvin kun sain ja sulatin steariinin kattilassa. Muotteina toimi pestyt maitopurkit.

Vinkki! Voit käyttää tällaisiin kynttilöihin sydämenä myös kruunukynttilää - tai jos valat kynttilän suurempaan purkkiin käytä useampaa kruunukynttilää niin saat monisydämisen kynttilän. Meillä ei ainakaan ole koskaan oikeaa sydänlankaa ja siksi inspiraation iskiessä kruunukynttilät toimii hyvänä korvaajana (ja on edullinen vaihtoehto).

1. Pese ja kuivaa käytettävä muotti huolella - steariinin sekaan jäävä vesi saa kynttilän rätisemään
2. Viritä kruunukynttilä grillitikun avulla muottiin - maitopurkkia käytettäessä viritelmä näyttää suunnilleen alla olevan kuvan mukaiselta
3. Sulata steriini ja poista ylimääräinen aines (mm. vanhat sydänlangat)
4. Kaada steriini muotteihin ja anna jäähtyä. Mikäli kynttilän pinta jää keskeltä matalammaksi jäähdyttyään voit kaataa lisää steariinia muottiin vielä tässä vaiheessa
5. Anna jähmettyä vähintään yön yli
6. Poista muotti ja ylimääräiset narut ja grillitikut - pahvipakkaus lähtee erittäin helposti repimällä




Helppoa ja mielestäni maitopurkilla saa aikaan näyttäviä suuria kynttilöitä jouluksi!


Leivoin siis myös joulun ensimmäiset piparit tonttuilufiiliksissä meidän luotto-ohjeella ja alta löytyy piparkakkuresepti myös muillekin herkkusuille. Omatekoinen piparitaikina on vain niin hyvää, ja siitä tulee myös herkulliset piparit! ;)

    Meidän perheen parhaat piparit
 
    1½ dl siirappia
    2 dl sokeria
    250 g voita
    4 tl kanelia
    4 tl inkivääriä
    2 tl neilikkaa
    2 tl maustepippuria
    2 tl kardemummaa
    2 munaa
    2 tl soodaa
    9 dl vehnäjauhoja
 
Laita siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilaan ja kiehauta.
 
Anna jäähtyä hieman ja sekoita munat joukkoon. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää kulhoon sekoittaen taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli.
 
Leivo lasten kanssa ja käyttäkää mahdollisimman montaa erilaista muottia!
 
Paista 200 asteessa 6-10 min.
 
 
 
Tunnelmallisia jouluvalmisteluja!



2 kommenttia:

  1. Kätevä idea tuo kruunukynttilöiden käyttäminen sydämenä!

    VastaaPoista
  2. Niinpä, se mahdollistaa kynttilöiden valamisen melkein hetken mielijohteesta, jos vaan on jemmannut kynttilänjämiä talteen (tai ostanut valmista massaa).

    VastaaPoista

Rrrrakastan kommenteja, joten kajautathan äänesi kuuluville!